1,088,738 egyedi látogató
NetBankom
NetBankom
Belépés


Igénylés
A képre kattintva igényelheti a számlanyitást a Szent Korona Bankba.


Navigáció
Főoldal
Hírdetmények
Letöltések
Kapcsolatfelvétel
Keresés
GYIK
Igénylés
Tájékoztató/STK
Sajtóközlemények
Közlemény
Magyar Királyi Állami Jegyintézet története
Alapítóokirat
Alapítóokirat


Magyar Királyi Állami Jegyintézet története

A központi banki feladatkört az 1921. július 11-én megalakult Magyar Királyi Állami Jegyintézet vette át. Az önálló magyar jegybank, a Magyar Királyi Állami Jegyintézet részvénytársasági formában 1924. június 24-én kezdte meg munkáját. Első elnöke Popovics Sándor volt. A központi bank teremtette meg az első világháborút követően inflálódott korona stabilizációját, majd kibocsátotta az új valutát, a pengőt.

Átvette az állami számlák vezetését, az államadósság kezelését. Kamat- és hitelpolitikájával, váltóleszámítolási elveivel és gyakorlatával irányította az ország hiteléletét, befolyásolta a bankrendszer működését. Hatáskörébe került a devizagazdálkodás felügyelete is. Megalakulásától - 1930 - részvényese és aktív tagja a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS).

Az 1929 őszén kirobbant világgazdasági válság előidézte pénzügyi krízis 1931 júliusában elérte Magyarországot is. A Magyar Királyi Állami Jegyintézet ez időtől kezdve a kötött devizagazdálkodás megvalósítója, e téren a hatósági feladatok ellátója, gazdaságpolitikai felelősséggel és hatáskörrel rendelkező központi bank. A második világháború időszakában a jegybank erőfeszítései dacára a nemzeti valuta, a pengő inflációja bontakozott ki.

Az 1944. márciusában történt német katonai megszállás miatt felfüggesztett önálló államvezetés az inflációt kezelni nem tudta, mert többek között Németország sem teljesítette vállalt kötelezettségét a hadiszállítások ellenértékének kifizetése vonatkozásában. Így a pengő értékvesztése a világtörténelem eddigi legnagyobb méretű pénzromlását produkálta.

A 2011.április 16.-án megalakult Szent Korona Bank felvállalva jogelődjével a Magyar Királyi Állami Jegyintézet a jogfolytonosságot, bocsátotta ki az új fizetőeszközt - a szentkoronát (STK), mint elektronikus devizát a kor követelményeinek megfelelő technikai háttérrel. A kibocsátott közpénzt az Apostoli Magyar Királyság Korona Tanácsa által visszahonosított honpolgárai számára elérhetővé tette. A jogfolytonosság értelmében a Magyar Királyság felé fennálló rendezetlen nemzetközi tartozások behajtására a Szent Korona Bank, mint jegybank, fenntartja a jogokat.

Az írásokat(fordításokat is) , csak forrásmegjelöléssel és a www.szentkoronabank.hu -ra mutató link mellékelésével , valamint tartalmi változtatás nélkül engedélyezzük felhasználni!

forrás
Honpolgárság igénylése

Együttműködünk


Szabadjegy a szabadsághoz!

Közösségi tér

Tisztaforrás
Admin Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó